《最後晚餐》食物尺寸不斷增


(明報)2010年3月24日 星期三 05:10
【明報專訊】美國    康奈爾大學飲食行為學家萬辛克領導的研究小組,挑選了52幅以《最後晚餐》為主題的畫作,用電腦比較其中所畫食物的大小比例,發現在公元1000年至2000年間,《最後晚餐》中的主菜、餐盆、麵包的尺寸比例,分別增長69%、66%和23%。研究員認為,這實際反映人類生活日益富足、食量不斷增加。據《聖經    》描寫,耶穌與門徒共享最後晚餐時,除麵包和葡萄酒,再沒什麼別的,但是在長達千年的該題材畫作中,除了食物量變大,晚餐內容也逐漸豐富,出現了諸如魚、羊肉、豬肉、水果、糕點等。
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s